A+ A A-
hétfő, 20 december 2021 20:59

BARIČ DÁVID diákunk a kerületi ZENIT WebDeveloper verseny győztese lett

Írta:  Tóth Katalin, Mezei Adrianna, Bucz István
BARIČ DÁVID diákunk a kerületi ZENIT WebDeveloper verseny győztese lett BARIČ DÁVID diákunk a kerületi ZENIT WebDeveloper verseny győztese lett

A ZENIT nemcsak a felkelő nap pályájának látóhatár feletti legmagasabb pontját jelenti az égen, de lehetőséget ad az ifjú tehetségek felfedezésére, kibontakozására is. Barič Dávid, iskolánk 2.F osztályos diákja a ZENIT a programozásban elnevezésű verseny egyik legújabb, WebDeveloper kategóriájába nevezett be az intézmény fennállásának 70. évfordulóját ünneplő, jubileumi tanévében. Az iskolai forduló győztes megoldójaként továbbjutott a kerületi versenyre, ahol az első helyezettnek járó oklevelet vehette át.  

Dávid az eddig szerzett elméleti ismeretekkel, programozói tapasztalatokkal felvértezve indult a november 24-én, interneten megrendezett kerületi versenyre, amelynek feladata egy használtautó-kereskedés weboldalának létrehozása volt. A versenyzőnek négy óra állt rendelkezésére, ez alatt az idő alatt értelmeznie kellett a 12 oldalas feladatot a főoldal megtervezésére és elkészítésére, előírt színvilágának, stílusjegyeinek, képanyagának megfelelő használatára. A verseny során hirdetések feladását, felhasználók regisztrálási lehetőségét, ármegjelenítési és további interaktív feladatok programozását kellett végrehajtani, természetesen pontos előírások, szabályok alapján.

A versenyfeladatok megoldásához öt programozási nyelv ismeretére volt szükség: a weboldal tartalmának felépítéséhez a HTML, megjelenítésének formázásához a CSS, a kliens- és a szerveroldali műveletek megvalósításához a JavaScript és a PHP eszközök alkalmazására. A portál sikeres elkészítésének, a weboldalon készülő űrlapok tartalmának, felhasználók adatainak a mentéséhez a MySQL nyelv ismerete is előfeltétel volt.

Dávid felkészülését tanárai, Ing. Mezei Adrianna és Ing. Bucz István, PhD. irányították. A Nyitrai kerület első helyezettjeként a 2022. februárjában megrendezésre kerülő országos fordulón is próbára teheti jártasságát a programozás területén.

A második osztályos diák a tanulás mellett intenzíven bekapcsolódik nemcsak a programozói szakkör munkájába, hanem a gyakorlati életből vett feladatok megoldásába is. Ő készítette el a komáromi Szent András Bazilika tornyából május óta óránként megszólaló harangjáték vezérlő- és időzítő programját. Az időzítő program szintén weboldal-alapú, akár okostelefon segítségével is beállítható. A program egyik érdekessége, hogy december elejétől az ádvent ünnepéhez tartozó egyházi dallamok harangváltozatát szólaltatja meg a bazilika jobb oldali tornyából.

Az első helyezéshez gratulálunk és további kiváló szereplést, eredményes munkát kívánunk!

Megjelent: 343 alkalommal
« Május 2022 »
H K Sze Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Kapcsolati Információk

Stredná priemyselná škola strojnícka a elektrotechnická - Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskola, Petőfiho 2, Komárno

Petőfiho 2, Komárno 945 50

Tel.: +421 35 7731 439

Fax: +421 35 7731 493

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.spskn.sk

facebook.com/spskn.komarno

Bejelentkezés